tisdag 11 september 2012

Besvärlig förälder? You bet.


Det pratas mellan varven om curlande föräldrar. Om att det handlar om missriktad omsorg. Att vi tar hand om våra barn lite för mycket i bästa välmening. Jag tänker att det också kan handla om bekvämlighet. Om än en kortsiktig sådan.

Otaliga gånger har jag hört mina barns odiskreta suckar, andra gånger har de varit förbannade, ibland rent av förtvivlade över att jag inte alltid gjort det de upplevt att en ”riktig” mamma ska göra. ”Du är inte min riktiga mamma”! var ett av barnens stående utfall vid våra sammandrabbningar under en viss period. Jag skulle ljuga om jag sa att det inte gjorde ont. För det kändes. Men jag bet ihop och tänkte något om manipulation och dramaqueens. Den traditionella ”Jag har inte bett om att bli född” kom bara en gång då jag replikerade att det hade minsann inte jag heller, så alla eventuella klagomål fick hon ta med mormor. Då började faktiskt det tonåriga barnet skratta. (att anklaga favvo-mormorn fanns inte på skalan)

Att inte vara den där mamman som barnen förväntade sig kunde handla om att jag vägrade diska när de ”glömt” att det var deras diskdag, att jag bråkade om höga telefonräkningar och stängde av telefonen när man inte tog mig på allvar, jag vägrade ringa på sommarjobb eller andra ”besvärliga” samtal och jag gav dem ett hyfsat gediget ansvar för mat och ekonomi när de började gymnasiet. Vissa klagomål uppkom då de tyckte att jag bakade bullar alltför sällan. Många bråk har det blivit genom åren. Många försoningar också för all del.

En episod minns jag särskilt. Mitt ena barn kom hem och berättade att hon blivit retad i flera dagar av ett gäng jämnåriga tjejer. Den tjej som ledde aktionen visste jag mycket väl vem det var. Jag sa åt mitt barn att ringa henne. Den omedelbara reaktionen blev gråt, skrik, tandagnisslan och smäll i dörrar. Jag stod mitt i stormen och upprepade samma mening, som ett mantra: Jag ringer hennes mamma om det behövs men jag tror du klarar det här utan min hjälp. Här är telefonnumret. Allt du ska göra är att berätta hur det känns i dig när de gör vad de gör. Jag vet att du kan. Igen och igen sa jag det. Och så sa jag det för säkerhets skull en gång till.

Två timmar pågick detta inferno med skrik, gråt och dörrsmäll. Jag är uppriktigt sagt förvånad över att inte väggarna sprack! Orden fullkomligt haglade över mig: ”Du är ingen riktig mamma! En riktig mamma skulle ringa! Jag fortsatte att säga samma mening om och om igen: Jag ringer om det behövs men du får ringa först and so on. När barnet tillslut inser att jag inte kommer ge mig, ringer hon, förmodligen ganska utmattad av två timmars totalt utbrott.

Tonåringen som kom flygande ut i vardagsrummet efter det samtalet var inte samma som innan. Den här tonåringen var minst en meter längre, flera kilo oro lättare och nöjd som ett katt som just fått litervis med grädde. Det var just det här jag ville åstadkomma! Få henne att se, känna och erfara att hon, alldeles själv, kunde skapa förändring.

Mobbing situationen upphörde och mitt barn hade själv ordnat det. Även om jag var helt slut efteråt av all denna dramatik för ett förbaskat telefonsamtal var det så värt att se hennes totala lycka över att hon nått fram. Att mitt barn fått tjejen som mobbade att faktiskt inse att hon gjorde en människa illa och valde att vara stor nog att sluta. All kred till det!

Självklart finns det situationer där jag som förälder måste gå in och föra mina barns talan för att skydda och stötta. Då är jag som vilken tiger som helst! Men också tigermammor måste lära sina barn att både kunna ta en allvarlig fajt och att socialisera sig på ett bra sätt.

Jag är övertygad om att vi måste låta våra barn, utifrån ålder och situation, få ”göra själv” för att växa. Det är att förbereda dem på ett bra vuxenliv. Det är det som är föräldraansvar - att förbereda dem genom att de får göra. Agentskap tror jag det kallas.

Och jag misstänker att jag får en fajt när det är dags för mig att läggas in på hem (om jag kanske inte vill det). De har alla blivit väldigt bra på att argumentera...

Right back at you.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar