måndag 13 augusti 2012

Idag börjar mitt bloggliv. Jag vågar nog lova mycket tankar kring relationer och människor. Och smått pornografiska naturbilder från Gotland där jag bor...

Idag funderar jag mycket på hur människor säger en sak men agerar en annan. Och att jag då förväntas lyssna på vad de säger. Inte på vad de gör. Måste jag säga att jag mestadels är en besvärlig människa som tar in hela bilden? Dvs jag väger in ord och agerande i min "ekvation".

När det kommer till matematik pratas det mycket om "ren" logik. Om du inte får ihop alla delar i ett tal, stämmer förmodligen inte din uträkning eller så har du fått fel uppgifter.

För mig är det exakt samma sak med relationer. Vår inställning till relationer ser dock inte ut på samma sätt som till matematiken. Här laddar vi känslor med ...känslor och föreställningar om känslor. Som just icke logiska.

Om jag har en vän som hävdar att han/hon ÄLSKAR att gå på teater men som varje gång jag föreslår en teaterkväll kommer med skäl för att  inte gå - är det då verkligen så att personen gillar gå på teater? Eller försöker min vän upprätthålla något den vill vara/förväntas känna osv?

Om jag har en partner som säger sig älska mig men som samtidigt försöker kväva allt jag tycker är roligt, blir sur när jag ska träffa mina vänner, känner sig hotad när jag vill göra nya saker, vill kontrollera vad jag gör, vem jag umgås med osv - är det kärlek?

I min värld är det inte det. Kärlek för mig är inte "bara" en känsla. Det är också att "göra".

Kärlek är för mig något som förutsätter både känsla och aktiv handling, oavsett om det handlar om en partner, barn eller vän. Kärlek är att starkt känna för och bidra till utveckling för någon vi ser som unik.

Det är här (kärleks)matematiken kommer in. Om någon säger en sak och agerar en annan kanske produkten av uträkningen inte är kärlek utan kontrollbehov, en dold agenda av något slag eller rädslor.

Och det är något helt annat än kärlek.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar