lördag 2 februari 2013

Månggifte, misshandel & en dos smygrasism


Uppdrag granskning har nu gjort två mycket uppmärksammade undersökningar där de ville visa på det kvinnoförtryck som frodas i landets moskéer. De lyckades. 

Flera av imamerna (som smygfilmas) avråder kvinnor som blir misshandlade och/eller våldtagna av sina män att gå till polisen. Kvinnorna fick tydligt veta att de inte fick neka till sex eller motsätta sig att mannen skaffar sig fler fruar. 

Kvinnorna skuldbeläggs fast de är offer och får ofta råd som går ut på att de ska underkasta sig för att göra mannen lycklig (underförstått att han då inte behöver slå eller våldta).

Konstaterande: det fanns ett utspritt kvinnoförtryck. Det fanns också motsatsen, där en imam säger att han anser att kvinnan själv väljer vad hon vill göra: om hon vill gå till polisen ska hon göra det. Han stöder det beslut hon än tar.

Ute och cyklar
Det finns två saker jag reagerar starkt på. Det ena är att man i programmet (speakerrösten) jämställer månggifte med misshandel. Vid flera tillfällen lyfts kvinnomisshandel och månggifte som i direkt relation till varandra. Och då tycker jag att man är ute och cyklar!

Det andra är att islam framställs som en (mer) fundamentalistisk religion än kristendom. Det, trots att det i programmet finns troende muslimer som efterlyser en blågul islam utifrån svenska värderingar och lagstiftning.

Fruktsallad med bitter eftersmak
Som jag ser det blandar programmet ihop päron och äpplen och slänger in en och annan apelsin också. Det skulle kunna bli en god fruktsallad men den dryper av bittermandelolja så resultatet smakar ärligt talat skit!

Att jämställa månggifte med misshandel ser jag som ett rasistiskt uttryck. Problemet är inte månggifte. Problemet är en ojämn maktstruktur där männen bestämmer. Att gifta sig med fler behöver inte per automatik vara kvinnoförtryck.

Samtliga relationsformer där en person har lägre status och bestämmanderätt utifrån konvention, är förtryck. Det kan ske i tvåsamma relationer och i flersamma. 

Jag anser att samtliga i en relation, oavsett kön, hur många som än är involverade, ska ha rätten att välja vem och hur många just de vill gifta sig med.

Jag fascineras och för all del, irriteras av detta fokus på månggifte/flersamhet som något negativt . Och jag vädrar rejält med morgonluft för SD och andra med rasistiska värderingar. Ologiska resonemang som spelar på känslor och traditioner är ju en del av mönstret vid krig och försök till etnisk rensning.

Sopa rent framför egen dörr?
Varför inte sätta den här undersökningen i relation till kristna religiösa samfund? Det har tidigare i media beskrivits hur ett antal kristna samfund (bl a Jehovas vittnen, Frälsningsarmén, Katolska kyrkan m fl) har gått förbi samhällets lagar, genom att själva, internt i sin organisation, hantera bl a våldtäkter och pedofili.

Flera av dessa samfund använder sig av ”äldreråd” som består av äldre män (så klart). Äldreråden anses vara överhuvudet i församlingen och deras ord står över svensk lag. Därför behöver man aldrig dra in polisen.

Fruktansvärda övergrepp som kan fortgå. Gärningsmannen ber om ursäkt i rådet, botas med bön och är sedan fri att fortsätta.

Fundamentalism
Det hela handlar om en enda sak – fundamentalism. Och fundamentalism är av någon anledning alltid sammanlänkat med en manlig överordning. En kan fundera på varför...

Vi borde prata om problemet med fundamentalism istället för som nu: religion utifrån kristendom eller islam. Det finns lika goda kålsupare (läs förtryckare/rädda människor/stora egon) i samtliga led. Medan andra i sin religiösa tro strävar efter ett mer jämlikt och medmänskligt levnadspatos.

Så sluta blanda ihop rent känslomässigt uppburna värderingar och titta på den verklighet som existerar! Ta dig förbi idéen om män som naturligt överordnade och att det endast finns ett sätt att leva tillsammans. Sanningen är att det finns andra sätt att tänka och leva på. 

Förbi vår bekvämlighetszon
För ett tag sedan såg jag ett program om en man som levde med två kvinnor. Kvinnorna hade även de en relation till varandra. Aha! Tänker många. Den manliga drömmen! Tänk att en man får ha sex med två kvinnor och kanske rent av SAMTIDIGT! Denne man sa:

”Alla tror att det är en dröm att leva med två kvinnor. Sanningen är att jag aldrig kan smita! Jag är tvungen att möta mig själv hela tiden. För du kan glida undan om en person säger att du gör något fel men om två säger det...Då kommer du inte undan.”

Underförstått: han väljer att leva i en relationsform som knuffar honom ur sin bekvämlighetszon hela tiden. Hur många vågar det?

Inte skitnödiga patriarker i alla fall. Och inte andra rädda människor heller.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar