söndag 31 maj 2015

Relationer – om logik, känslor och mystiska personers tråkighet Del III



I mina två tidigare blogginlägg på temat ologik i relationstänkandet har jag beskrivit tankemönster som inte är logiska och som skapar situationer som är starkt begränsande för relationer. Men vad gör den här föreställningen med oss och våra relationer?

Det inneboende förtrycket i kärleksnormen
Kärleksnormen, som den ser ut traditionellt, minimerar, förtrycker och osynliggör oss som människor, våra känslor och relationsformer.

Kärleksnormen förutsätter ett antal saker:
monogami (du ska bara ha sex men en enda person i hela ditt liv); heterosexualitet (du ska bara ha en partner av det andra könet); barn (vi ska vilja ha och skaffa barn - annars ses inte vårt liv som komplett), penetrationssex (vi ska ha sex med heterosexuell penetration och mannens orgasm som höjdpunkt – andra sexuella handlingar ses som ”förspel” dvs har lägre mindre status) o s v.

Men vad händer om vi ändrar synsätt och tar bort gamla teorier?

Jag tror inte att ett förändrat förhållningssätt kommer att betyda en stor omvälvning i hur vi faktiskt lever. Alla kommer inte välja att leva med flera partners (polyamoröst) eller sväva ut sexuellt. Vi kommer inte att få fler kraschade äktenskap (50% går sönder idag) och fler familjetragedier.

Men ett ändrat synsätt kan få oss att se fler relationer som viktiga. Vi kanske kommer våga möta fler slags personer, få fler upplevelser och lite färre besvikelser.

Dessutom förhoppningsvis – fler nära relationer. Som är på riktigt och inte liknar Hollywoods filmvärld.

Nära relationer
Men för att ändra vårt synsätt måste vi börja med att titta på vad ”ärligt och nära” har för konsekvenser. De flesta människor säger sig vilja ha en ärlig och nära relation. Samtidigt som de inte någonsin vill blotta sig själva. Eh?

Hur kan relationen någonsin bli nära då? Jag menar inte att vi ska vända oss ut och in vid ett första möte. Men många vill vara ”hemliga” i sina relationer, även när relationen är många år gammal.

”Man ska inte veta allt om varandra”. Nähä? Vad betyder det? Vi kan ju inte veta allt om oss själva ens. Kommentaren ”Man ska inte veta allt om varandra” har en innebörd av ”hemligheter” - min partner ska inte få veta allt, dvs jag behåller makten.

Dras du till mystiska personer som inte vill blotta sig, ler hemlighetsfullt när du frågar konkreta frågor om deras person? Känner du att personen sitter på någon slags ”hemligt, djupt, inre”? Ett djup, känslor som du – och bara du ”DEN ENDE” - kan få del av och/eller förväntas locka fram.

Sanningen är att en person som aldrig blottar sig förmodligen använder ett maktspel. Genom att hålla garden uppe behåller hen makten. Samma person vill oftast att den andre ska visa sig helt - i hjärta, tanke och själ. Hen vill ha partnerns fulla fokus och förtroende, men ger ingenting egentligen tillbaka.

Om en person, oavsett könsidentitet, kör på ”mystik” i någon form är mitt råd att du ska dra fortare än kvickt. För hur ska du/ni kunna skapa en öppen, nära och ärlig relation under sådana förutsättningar? Den ene ger allt och den andre ingenting.

För du är väl värd att ha en nära relation, där samtliga involverade tillåts växa och utvecklas? Tänkte väl det!

Första steget i att ändra beteenden är få syn på dem. Nästa gång du ser en mystisk person. Se efter om det egentligen finns så mycket bakom slöjorna.

Ps: Personer som försöker producera en ”air” av mystik runt sig, betyder ofta att de försöker lägga rökridåer över sin inneboende t.r.å.k.i.g.h.e.t. En teori som efter mina 51 år i livet aldrig kullkastats. Så. Cut the crap. Be real. Du har allt att vinna.

Ps 2: Och skulle du nu vara tråkig. Det finns säkert en eller fem personer som dras till dig i alla fall utan eventuella rökridåer. Ds

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar