måndag 6 juni 2016

Ljud – en fråga om etik och moral(ism)?


En, varm ljummen sommardag satt jag i en trädgård. Det var långt ut på landet, fåglarna kvittrade och en traktor brummade på avstånd.

Då jag hörde det. Ljudet. Först lite tyst. Sen lite högre. Och sen riktigt högt.

Det kändes välbekant men ändå inte. Efter att tag förstod jag. Någon hade sex i huset bredvid och hade uppenbarligen inte stängt fönstret. Där satt jag, i en trädgårdsmöbel och några meter bort hade grannen alltmer högljutt sex.

Vad jag gjorde? Blev generad? Inte ett dugg, Jag satt kvar med min kaffekopp, ensam i en solvarm trädgård, log lite och tyckte det kändes rätt mysigt att höra hur några förlustade sig och verkade må bra.

Några dagar senare läste jag i tidningen om ett par som blivit anmälda av sin grannar för högljutt sex. Men de blev inte fällda eftersom de inte varit högljudda alltför sent på dygnet.

Det fick mig att börja fundera kring detta med ljud och om hur vi ser på ljud, vad som får höras och när. Normer kring ljud helt enkelt.

Gräl i landet lagom
När vi människor grälar hemma bakom stängda dörrar är det ok med en viss volym, så länge det inte hörs alltför väl och inte allt för länge.

Samma gräl i trädgården eller på gatan blir däremot suspekt. Att visa känslor offentligt, särskilt sådana vi ser som negativa, blir ”fult” och ”okontrollerat”.

Gräl och sex har vissa likheter. Dvs – vi förutsätter att de sker och ska ske men de ska absolut inte synas/höras utåt.

Elefantsteg och kissande
Så har vi de andra ljuden. De vi hör men kanske inte talar om. Jag som bor i lägenhet hör ett antal olika ljud från grannen.

T ex vet jag inte hur många gånger jag väcks av att grannarna över som går hårt i golvet. Med hårt, menar jag HÅRT. Det låter som att hela deras liv är frustration och allt ska ut när de går upp. Lite som att ”om jag ska lida ska fan hela världen göra det också”. Jag behöver m a o ingen väckarklocka.

För övrigt hör jag när de går på toa också. Det låter ungefär som om jag sitter vid en sån där porlande fontän vid någon hipp uteservering. Skillnaden är att jag vet att det inte är en porlande fontän. I alla fall inte en sådan man tycker är fin nog att visa upp i trädgården. (Sen förmodar jag att grannen under också hör mitt strilande men elefantfötterna tror jag hen slipper.)

Skavande ljud respektive ljud en får tåla
Vilka ljud är ok? När förväntas vi känna skam för de ljud vi åstadkommer? Och framför allt: när anser vi ljud vara så störande att vi tycker att vi kan säga till eller rent av anmäla grannen?

Jag tror att vissa ljud skaver mer än andra. Ljud som har med sex att göra; knarrande sängar, ljudliga orgasmer skaver definitivt. Och skulle dessa ljud dessutom upprepas, kanske t o m flera gånger om dagen (notera att jag skriver dagen nu – inte natten) tror jag ett antal personer skulle se det som otroligt störande och värt att anmäla.

Men skulle en granne någonsin kunna säga: Hördu, kan du vara snäll och sluta klampa i golvet? Vet du om att det hörs när du kissar? Och då bli tagna på allvar i sina klagomål? Knappast.

Omgivningens reaktion skulle bli: bor du i lägenhet får du stå ut med vissa ljud. Dessa ”vissa ljud” har dock inte med sex att göra. För när det kommer till sexljud har folk en helt annan uppfattning.

”NÄ MEN GUD SÅ JOBBIGT! Menar du att de har sex kl TVÅ på EFTERMIDDAGEN? Så att det HÖRS?”

Underförstått – de som har sex så att det hörs borde skämmas. Vad får höras? När förväntas vi känna skam? Och varför?

Konsekvenser
Nu handlar det här lite mer än om förväntningar, skam och moral(ism). Kyrkans gamla påbud om skamfylld sexualitet och t o m petande i hur (vilka ställningar) och med vem (”rätt” kön, ”rätt” relationsform) verkar leva vidare i detta. Och det får faktiskt konsekvenser.

Sex, kanske särskilt den som låter, gör bra saker för och med oss – hormonellt (endorfiner, oxytocin mm), känslomässigt (närhet, lugn), för att inte säga bättre syresättning och blodgenomströmning i de flesta kroppsdelar. Varför ska den begränsas? Det är ju helt OK att låta när man tränar?

Konsekvensen av att begränsa sex blir sämre hälsa, sämre livskvalitet och sämre relationer. (Förutom då kanske till de störda grannarna.)

Om vi hade samma tänk runt toalettbesök skulle urinvägsinfektionerna rusa i höjden. Att vara tvungen att hålla tillbaka vid urinering kan göra att urin står kvar i blåsan. Det är inte en bra grej – det vet alla som jobbat i vården och/eller råkat ut för blåskatarr.

Vad är rimligt?
Vad och vem har rätt att sätta gränser för vår sexualitet? Är det inte dags att fundera lite kring vilka ljud som stör och på vilka premisser? Jag vill ha en konsekvensanalys, gärna baserat på hälsoeffekter!


Ps: Själv blir jag hellre väckt av grannar som har en trevlig (sex)stund på morgonen, hur högljutt som helst, än att de låter som en elefanthord som ska gå till attack mot en flock lejon. Ds  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar